blisko

Dlaczego każdy przedsiębiorca musi obejrzeć serial Netfliksa na temat najlepszych restauratorach świata

  • Dom
  • Firmy
  • Dlaczego każdy przedsiębiorca musi obejrzeć serial Netfliksa na temat najlepszych restauratorach świata
Chefs Table - serial Netfliksa dla przedsiębiorców

Gdy Massimo Bottura otworzył restaurację, którą chciał podbić Włochy, spotkał go... srogi zawód. Jego rodacy nie pragnęli jeść wynalazków, krytycy uważali to za wymysły niegodne narodowej kuchni. Mimo wówczas dzisiaj nazywany jest "maestro", który zrealizował swój zamiar: odmienił włoską kuchnię, uczynił ją nowoczesną.

Bottura, założyciel i szef restauracji Osteria Francescana w Modenie we Włoszech, to jeden z bohaterów serialu "Chef's Table" Netfliksa. To wytwórczość dokumentalna, dla której pożywienie - i najlepsze restauracje świata, nagrodzone np. trzema gwiazdkami Michelin - wówczas tylko pretekst do tegoż, by poznać historie triumfu najlepszych szefów kuchni i najwybitniejszych restauratorów świata.

Gastronomia to jedna wraz z najtrudniejszych branż do robienia biznesu, tym chętniej, jeśli potrzebuje się tworzyć wybitne restauracje dla smakoszy, a nie zaakceptować sieciowe fast-foody. "Chef's Table" doskonale to pokazuje - tak samo, jak fakt, że nie da się dojść łatwo do sukcesu.

Oto trzy kluczowe przesłania, które przedsiębiorcy mogą wynieść z oglądania serialu Netfliksa:

1. Odrzucić poddawaj się, idź w dalszym ciągu mimo porażek - szczególnie jeśli chcesz być innowatorem

Foto: Netflix / YouTube

Wspomniany Massimo Bottura założył Osterię przy 1995 roku. Miał w tej chwili wtedy doświadczenie w ciągu życia jako szef kuchni, chociaż swoim wcześniejsza restauracja, założona tuż po studiach, nie była triumfem. - Przez pierwsze 3-4 miesiące strasznie schudłem, bo byłem tak zestresowany a mianowicie wspomina Bottura w serialu.

Później nauczył się zarządzać biznesem, ale posiadał większe ambicje niż kierować jedną z wielu włoskich knajpek. Uważał, że włoskie jedzenie jest... nudne, bowiem Włosi oczekują smaku "jak u mamy", czyli przede wszystkim obficie. Dlatego Bottura chciał od nowa zdefiniować włoską kuchnię, "wprowadzić ją w nową epokę".

Zaczął więc eksperymentować. Nieszczęśliwie, jego rodakom, szczególnie sąsiadom Modeny znanej z najdogodniejszej i najbardziej tradycyjnej włoskiej kuchni, nowatorstwo Bottury nie przypadło do gustu. Serwował mniejsze posiłki, dopracowane w najmniejszych detalach, ale klienci dziwili się, czemu przekazuje tylko sześć sztuk tortellini na talerzu.

- Walczyłem z tym, Włosi nie rozumieli, co robię. W pewnym momencie byłem gotów zapiąć restaurację - wspomina w "Chef's Table". Żona przekonała go, by nie ustawał w swoich trudach. Jak na przykład podkreśla w serialu, wiedziała, że jeśli w ów momencie Bottura odpuści, to już nigdy nie zrealizuje swojej wizji.

Dopiero gdy jeden z najważniejszych krytyków kulinarnych we Włoszech - otwarty na odmienne niż tradycyjne doznania - przypadkiem, przez korek, trafił do restauracji Bottury, innowator został doceniony. Za naszym poszły dalsze sukcesy: zwalić się komuś na chatę kolejnych poważanych krytyków jak i również wreszcie popularność wśród Włochów. Teraz Osteria jest zawsze pełna, a w 2016 roku została okrzyknięta najkorzystniejszą restauracją świata w rankingu The World's Best pięćdziesięciu Restaurants.

2. Na drugie, zawsze podejmujesz ryzyko

Foto: Netflix / YouTube Francis Mallmann

Historia Bottury wskazuje też, że im w wyższym stopniu innowacyjny biznes, tym większe ryzyko. Nie ma w naszym nic odkrywczego, ale powinno się zauważyć, że problem Bottury nie leżał w samej naturze jego produktu, a raczej braku zrozumienia na rzecz jego idei. Dopiero do niej docenienie przez krytyków pozwoliło Włochom zaakceptować nową filozofię włoskiej kuchni.

Gdyby nie kompletny przypadek, jakim był korek, gdzie stał prominentny włoski krytyk kucharski, być może Osteria Francesca nigdy nie zostałaby odkryta, a Bottura musiałby ją zamknąć z braku kasy.

"Chef's Table" demonstruje jednak nie tylko niebezpieczeństwo zawodowe. Niemal w wszelakiej historii, opowiedzianej w serialu Netfliksa, szefowie kuchni demonstrują, jak ryzykowali swoje wigor, życie rodzinne, czasem namiętność, by realizować swoje zainteresowania.

Niektórzy, jak Francis Mallmann, ryzykowali utratę sławie i dostatniego życia - stawiając wszystko na wybraną kartę. Mallmannn, choć pochodzi z Argentyny, wsławił się francuską kuchnią - pobierał nauki w Paryżu.

Gdy jednak otrzymał upragnioną nagrodę kulinarną, okazało się, że nie chce na prostu jak najlepiej reprodukować tego, czego się nauczył. Wyprowadził się do Patagonii, gdzie mieszka niemal wraz z dala od cywilizacji. Tam zajmuje się lokalnymi technikami gotowania, jest zafascynowany pieczeniem i gotowaniem na pustym ogniu. Rzeczy, do wskazane jest wielu z nas dąży całe żywot: status, wygodę, bezpieczeństwo finansowe, postawił na szali wraz z swoimi ambicjami. Jak mówi w serialu:

By rosnąć i okazać się coraz lepszym, musisz istnień na krawędzi niepewności. (.. ) Moja wiadomość do odwiedzenia ludzi, to: wstań z krzesła, kanapy, wyjdź w zewnątrz.

Mallmannowi się udało - dzisiaj glob zachwyca się jego restauracjami.

3. Po trzecie, to zawsze wyrzeczenia. Tego rodzaju albo inne, trudne wybory

Foto: Netflix / YouTube

Wybór Mallmanna wiąże się coś znacznie więcej aniżeli tylko spośród ryzykiem, ale i wyrzeczeniami. W jego przypadku były to wyrzeczenia świadome, spośród wyboru, ale wielu szefów kuchni - jak Massimo Bottura, Niki Nakayama czy Magnusa Nilssona.

Bottura początkowo gotów był przeznaczyć miłość i związek, by realizować swoje marzenia. Impulsywnie i niemal po ostatniej chwili postanowił poprosić ją o ślub a mianowicie w serialu pracownicy potwierdzają, że gdyby nie małżonka, jego restauracja nie odniosłaby takiego sukcesu.

Często jest to wyrzeczenie w postaci wakacji i egzystencji rodzinnego oraz innych pasji, bo jako przedsiębiorcy jak i również kucharze twórcy najlepszych restauracji poświęcają im niemal cały swój czas.

Szwed Magnus Nilsson nie posiadał planu być kucharzem, zechciał zajmować się winami. Kiedy dostał się do pracy w restauracji w Faviken na północ od Sztokholmu, miał tam jako sommelier odpowiadać za piwniczkę spośród winami. Knajpa nie zdołała jednak znaleźć szefa potraw, więc Nilsson sam zakasał rękawy i zaczął kucharzyć. Przypłacił to faktem, hdy pracował niemal nieustannie, mając na sobie o dużo więcej odpowiedzialności niż 1-an osoba powinna na mojej dziurki brać.

Niektóre wyrzeczenia też, jak w przypadku Mallmanna, dotyczą... jego rodziny. On sam opowiada w serialu, że dzieci mieszkają z nim przy Patagonii, daleko od wielkiego świata. W 1 z wypowiedzi Mallmann zaznacza, iż ma świadomość, że kiedyś dzieci mogą mu mieć za złe tego typu wychowanie bez cywilizacji. - Czasem myślę, że może to bardzo egoistyczne - podkreśla.

Tagi: Netflix restauracje biznes sklepy startupy Komentując korzystasz z sprzęt Facebooka. Publikowane komentarze istnieją prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie – kliknij w link „Zgłoś Facebookowi” przy wybranym poście. Statut i zasady obowiązujące dzięki Facebooku znajdują się którego adres to https://www.facebook.com/policies

Polecamy

  • Piotr Kuczyński: "Jestem gniewny. Zmieniłem zdanie o likwidacji OFE. Na jeszcze gorsze"

  • Jeśli ktoś spóźnił się ze złożeniem PIT, może uniknąć sankcje. Wystarczy czynny żal

REKLAMY Koniec budynku wielorodzinnym reklamowego

Afera GetBack

  • Trigon TFI zmienia nazwę po aferze GetBacku

  • Afera GetBacku. Gerda Broker próbuje zwiać spod topora

  • Afera GetBack. Twórca Altus TFI usłyszał nowe zarzuty

  • Zatrzymano byłego prezesa Idea Banku i kilkunastu pracowników. Chodzi na temat aferę GetBack

Notowanie

bundestag zabronił urzędniczkom noszenia w ciągu życia nikabu i burki

Bundestag zabronił urzędniczkom noszenia w ciągu życia nikabu i burki

Niemiecki Bundestag zabronił kobietom pracującym w administracji, wojsku jak i również sądach całkowitego zakrywania twarzy. Zakaz noszenia burki i nikabu uchwalono głosami koalicji rządowej CDU/CSU i SPD. Posłowie uznali, że kompletne zasłanianie…...

Czytać
bZ WBK o umowach spośród podmiotami zajmującymi się obrotem kryptowalutami  Pieniądze

BZ WBK o umowach spośród podmiotami zajmującymi się obrotem kryptowalutami Pieniądze

Wobec przypadków wykorzystywania kryptowalut do odwiedzenia nielegalnej lub nieetycznej aktywności, bank podjął decyzję na temat nienawiązywaniu relacji z podmiotami, zajmującymi się obrotem wirtualnymi walutami - poinformowało biuro prasowe Banku Zachodniego WBK.…...

Czytać